ASKIM MENIGHETS MISJONSPROSJEKT I ESTLAND:

Askim Menighet vil de neste årene ha "menighetsplanting i Tallinn" som sitt misjonsprosjekt. Prosjektet er et samarbeid mellom Den Lutherske Kirke i Estland og Det Norske Misjonsselskap (NMS).

Hovedstaden i Estland heter Tallinn med drøye 400 000 innbyggere. Tallinn er kjent for sine mange kirker, men de er stort sett konsentrert rundt "gamlebyen". Estland var i mange år Russisk, og i den perioden var det ikke lov å være aktiv som kristen eller som kirke. Etter at Estland ble et fritt land i 1991 har religionen vendt gradvis tilbake. Mange stengte kirker er gjenåpnet og mennesker tør igjen å vise sin tro, men fremdeles er Estland det mest sekulariserte landet i Europa.

I bydelen Mustamäe i Tallinn bor det ca. 65 000 mennesker. Det er mange russere i dette området, og de fleste bor i store blokker. I denne bydelen finnes ikke noen kirke. Dette vil vårt nye misjonsprosjekt gjøre noe med.

Prosjektet startet opp i september 2008 og lederen for prosjektet heter Tiina Klement. Hun er 36 år og diakon i Den Lutherske Kirken i Estland. Deler av utdanningen har hun fra Norge hvor hun bodde i flere år, og hun snakker flytende norsk. I tillegg til å være prosjektleder i Mustamäe arbeider Tiina frivillig i ungdomsarbeidet i Jaani menighet i Tallinn sentrum. Der har hun en prest hun kan spørre til råds, og som kan hjelpe henne med forskjellige oppgaver.

ASKIM MENIGHETS MISJONSPROSJEKT I ESTLAND: Tiina Klement er leder i misjonsprosjektet

– Ungdomsarbeid er veldig spennende, og jeg føler meg på riktig sted, sier Tiina. Hun synes det er godt å ha en fot innenfor modermenigheten også. Hun kan dra nytte av det hun er med på der inn i menighetsarbeidet i Mustamäe.

Tiina sier selv at dette er et trosprosjekt. – Vi har verken kirkebygg eller menighet, men nå skal vi plante en menighet i bydelen Mustamäe i Tallinn. Vi vet ingenting om hvordan det blir. Det er Gud som må lede oss og gi oss kunnskap.

ASKIM MENIGHETS MISJONSPROSJEKT I ESTLAND: Menighetssamling i oktober 2009

Menigheten startet som en husgruppe på 3 personer og hadde møtene i et klasserom på en skole i bydelen. Menigheten har nå økt og teller 10-12 faste medlemmer og de holder til i menighetshuset til dem lutherske nabomenigheten i Nõmme. Tiina synes det tar lang tid og hadde ønsket at de var mange flere. Menigheten ønsker seg også et eget hus i Mustamäe der de både kan ha kafé og møter. Det er mange fattige i bydelen, og det ville vært fint å ha et sted der vi kan ta inn mennesker og gi dem noe mat og klær mens vi inviterer dem til menigheten.

Julen 2009 arrangerte menigheten et julebord med mye god mat, julesanger, juleevangeliet og overraskelser. Venner og kjente var invitert, både kristne og ikke kristne og det var 34 mennesker som deltok.

ASKIM MENIGHETS MISJONSPROSJEKT I ESTLAND: Julesamling 2009

Askim menighet er allerede involvert i Estland med bland annet innsamling til Samaariamisjon og dens arbeid. Dette medfører at noen fra Askim menighet stadig er i Tallin og kan holde nær kontakt med det nye prosjektet. Den geografiske nærheten gjør det også mye lettere for andre som har lyst til å se nærmere på misjonsprosjektet og oppleve Estland. Det er også store muligheter for at Askim NMS og Askim menighet arrangerer en tur som er åpen for de som ønsker å være med.

Tiina Klement og den nye menigheten trenger vår hjelp både med penger og forbønn. Be for Tiina og de andre i menigheten, og be om at de kan få penger til å leie eller kjøpe et lokale i Mustamäe som menigheten kan være.

Hvis noen ønsker å gi en pengegave kan den leveres på kirkekontoret i Askim menighet eller settes direkte inn på konto til NMS og merke gave med prosjektnummer 534278 (se internettside nms.no for mer informasjon).

Vil noen vite mer om prosjektet kan de ta kontakt med kirkevergen. Vi kommer også til å følge opp med mer stoff i menighetsbladet etter hvert.

ASKIM MENIGHETS MISJONSPROSJEKT I ESTLAND: Tallinn er en spennende by